obrázek obrázek obrázek

pátek 13. dubna 2018

Technika a vynálezy

Vlna nových technologií odstartovala průmyslovou revoluci právě v Anglii už na konci 18. století. Od vynálezu mechanického tkalcovského stavu a prvního parního stroje ovšem přece jen uběhne ještě několik desetiletí, nežli budou železnice vídané na každé míli obvyklé. Krátce je předcházely koněspřežky. V této době se rozmáhá těžařství a hutnictví. Těžba železa a uhlí a jejich následné zpracování dodávají 19. století onu pochmurnou atmosféru tehdy silně znečištěného ovzduší. Na druhé straně lidstvo zažívá nebývalý luxus, o kterém se mu dříve mohlo jen zdát. 



Mezi první dopravní prostředky poháněné silou páry patří bezesporu parníky. Pro lepší splavnost řek byly budovány mnohé říční průplavy, ale záhy se objevují dokonce i parníky zaoceánské. Zároveň s parníky se objevují lokomotivy. Ty první jsou pomalé (dosahují rychlosti nanejvýš 50km/h), ale výstavba železniční sítě dává práci mnoha lidem a půvabné parní lokomotivy se rychle vylepšují (až ke 140km/h).

V samotném srdci Londýna se již dokonce pohybuje první podzemní metro, poháněné parou. Na ulici lze čas od času potkat dokonce automobil – ty tehdy připomínaly křehkou bryčku bez koně a byly poháněny parou nebo jednoduchými motory. Většinou se k rozjezdu muselo točit kličkou a vzácně se vyskytující automobily spadaly navíc pouze do sféry vyšší vrstvy. Mnohem obvyklejší způsob dopravy je městě je drožka, zapřažený kočár tažený koňskou silou. Lidé jezdili i na bicyklech (velociped čili kostitřas se jmenoval onen model s velkým předním kolem), kola již byla gumová či kožená, mnohá nafukovací.

Jezdí se vlevo a veškeré dopravní prostředky mají kola mírně 'rozkročená'; v devatenáctém století se jezdilo po štěrkových silnicích, které se uprostřed zdvíhaly, a voda ze silnice stékala do strouhy, která celou silnici lemovala.



Na systémech jiných než parních (například elektromagnetické vlny) se odehrávala veškerá komunikace. Samozřejmě jsou v 19. století velice oblíbené dopisy, obvykle psané ručně, avšak už byl vynalezen i psací stroj, ale například mezi železničními stanicemi se již běžně využívá telegraf. O něco lépe než hlasy vedly tajuplné drátky vždy lépe hudbu: v procesu vynalézání a vylepšování se ocitly gramofony. Taktéž se v druhé polovině století rozvíjí fotoaparáty. Co se zatím rozkvětu nedočkalo, to je například rozhlas, radar, telefon využitelný 'na dálku' či film (ačkoli mnoho lidí se již baví hračičkami podobnými laterně magice). Veškeré tyto aparáty ovšem spadají takřka výhradně do možností vyšší a lepší střední vrstvy.

Se šířící se gramotností se zdvihla poptávka po knihách i novinách. Dosud se používaly ruční tiskařské lisy, ovšem s vynálezem lepších tiskařských lisů dochází k velikému rozvoji. Knihy a noviny jsou nyní dostupné téměř každému, stejně jako papír.



V 19. století se díky snaze badatelů již téměř plně rozvinuly veškeré vědy, jak je známe dnes. Biologie, archeologie, chemie, fyzika, matematika i přírodní a společenské vědy, to vše se pojí se slavnými jmény jako Darwin, Nobel či Mendělejev, ale seznam jmen není ani zdaleka úplný. Bylo to právě 19. století, kdy se odkrývaly největší poznatky a vznikaly nejslavnější teorie či vynálezy.



Lékařství a léčitelství je jedno z odvětví, které zažilo opravdový rozkvět. Připočteme-li vlivy steampunku, je dost možné potkat čas od času někoho s umělou rukou či nohou, které jsou ovšem plně funkční díky jemné mechanice!

Krevní skupiny zatím nejsou známy, přesto jsou však chirurgové výjimečně dobří ve své práci, ovšem zázraky jako například transplantace srdce se zatím neuskutečňují. Objeveno bylo očkování, doktoři dovedou zabránit krvácení, infekci i bolesti například rajským plynem. Barbarské pouštění žilou a řezání se nicméně stále drží na scéně. Díky mikroskopům je zjištěny příčiny mnoha nemocí a pravidelná hygiena se stává součástí společnosti. K dispozici jsou například první kartáčky na zuby.



Od mikroskopů a doktorských teploměrů se dostáváme k otázce praktických vynálezů. V 19. staletí už byly běžné poměrně přesné hodiny (či hodinky, kapesní i náramkové, ačkoli ty byly spíše módním výstřelkem) nebo brýle (cvikry, monokly), neboť třeba taková optika už byla velice dobře prozkoumaná. Užívaly se papírové bankovky, zápalky, falešné zuby i splachovací záchod (díky síti kanalizace).

Vedle toho vedla do větší části domů přinejmenším střední třídy již studená i teplá voda. Nově stavěné domy (v různých slozích i různých materiálech) si mohly dovolit mít koupelnu jako samostatnou místnost. Svítí se klasicky dál svícemi či olejovými lampami, avšak do popředí se dere především plyn, jímž se dalo jak svítit, tak vytápět.

Mezi další užitečné vynálezy, které se brzy zapojily do oběhu, patřily výtahy, plechové konzervy, první chladničky, šicí stroje, sešívačky, zavírací špendlíky, plnicí pera. Ovšem stále neexistující zipy (pouze knoflíky), holicí strojky (jen břitvy), žehličky byly naplněny pouze horkou vodou či uhlíky a pračky připomínaly prostě uzavřený válec s kličkou (pere se mýdlem). Samozřejmě ve hře vynechte zařízení jako eskalátor, instantní káva či elektrická žárovka.

Žádné komentáře:

Okomentovat